06 мај, 2013

У току реализација пројекта уништеног дјечијег игралишта



У протекла три дана млади волонтери ООЦК Пале покренули су пројекат сређивања и обнављања уништеног дјечјег игралишта у центру града.
Справе за играње су биле оштећене не само зубом времена већ и локалним вандализмом који у нашем граду, нажалост поприма све веће размјере. Омладинци су овим пројектом жељели скренути пажњу на одговорност средине и младог човјека у њој, те дати позитиван примјер и својим вршњацима и осталим грађанима.
Обзиром да у нашој држави није могуће рециклирати старе гуме, волонтери су дошли на идеју да те исте гуме искористе на другачији начин. Искористили су припреме за Први мај како би показали да гуме не морамо палити да би их се ријешили, већ да од њих можемо направити разноврсне справе за играње. Парк је осмишљен тако да буде прилагодљив како дјеци у току дана и њиховим маштовитим играма, тако и младима у току вечери који се ту могу дружити, без да морају преносити клупе, разваљивати љуљачке, клацкалице и слично.
Волонтери су се потрудили да осмисле парк, да га очисте, да прикупе донације од локалних предузећа и од стране општине Пале, те да својим радом све реализују. У томе су им помогли најмлађи станари локолних зграда који су са одушевљењем подржали сваку идеју, копали, фарбали, цртали, чували гуме преко ноћи, додавали алатке и све остало што су могли. Помогли су и околни предузетници који су пружили сву могућу подршку тако што су обезбиједили довод струје и воде за рад. Станари оближњих зграда су на почетку били неповјерљиви према волонтерима, али с обзиром на досадашње опхођење према овом парку то им није узето за зло. Ипак, касније су и они дали свој допринос.
Омладина ЦК сматра да је овим пројектом остварила највећи циљ, а то је да промовише хумане вриједности у својој средини, јер је успјела пробудити дјецу, грађане и локалне предузетника у великом броју. Званично отворење парка је планирано након празника.











Нема коментара:

Постави коментар