05 март, 2011

Извјештај рада ОКЦК "Пале" за 2010. годину





У првој половини године у ОШ "Пале" и у ОШ "Србија", клуб је организовао секције Црвеног крста у којима су основци имали прилику да науче основне принципе пружања прве помоћи. Обуку су водили млади будући инструктори Ивана Лучић, Наташа Газивода, Вук Ковачевић и Немања Шкипина који су ту исту обуку пришли годину раније у СШЦ Пале, а усавршили се на омладинском кампу ЦКРС "Балкана". Послије обуке одржано је општинско такмичење у ком је екипа ОШ "Србија" била успјешнија и тиме се пласирала на регионално такмичење у пружању прве помоћи и реалистичког приказа повреда, стања и обољења.
На регионалном такмичењу клуб су престављале екипе ОШ "Србија", у категорији подмладка и СШЦ "Пале", у категорији омладине. Обије екипе су на овом такмичењу заузеле прва мјеста и пласирале се на републичко такмичење, које се одржало крајем маја у Приједору. И на овом такмичењу екипе су показале одлично знање и спретност у пружању прве помоћи. Екипа ОШ "Србије" је у категорији подмладка заузела друго мјесто а екипа СШЦ "Пале" је заузела треће мјесто у категорији омладине, и овим резултатима обије екипе су се пласирале на државно такмичење.

Ове године Омладински клуб је ушао у пројекат Међународног комитета Црвеног крста и Друшрва црвеног крста/крижа БиХ, ПХВ-Промоција хуманих вријрдности-Црвени крст у акцији. Прва радионица је одржана у марту у СШЦ "Пале", на којој је учествовало око 30 средњошколаца, а на крају су добили задатак да смисле и проведу један пројекат и извјештај доставе у своју Општинску организацију Црвеног крста до 10.маја. У овом року проведена су два пројекта: "Репродуктивно здравље" и "Помоћ старици".
У оквиру пројекта "Репродуктивно здравље", у СШЦ "Пале" је организована обука средњошколаца из ове области, обука је трајала три мјесеца а исту је похађало око 20 средњошколаца. 
Други пројекат "Помоћ старици", као и што сам назив пројекта каже односио се на помоћ старици која живи сама у веома лошим условима, наиме у оквиру пројекта је окречена и очишћена просторија у којој старица живи.
Након оцјењивања пројеката на завршну радионицу, која се одржала у Вогошћи у периоду од 17. до 21.06.2010.године, позвани су: Данијела Јелић, Николина Полимац, Миљан Шкипина и Вук Ковачевић. Поред омладинаца са Пала радионици су присуствовали и омладинци из: Приједора, Прњавора, Зенице и Лукавца.

У склопу рада Службе тражења ЦКРС наши омладинци су били ангажовани у обиљежавању значајних датума из Отаџбинско, одбрамбеног рата. Као санитет смо учествовали у обиљежавању: 4.јуна-дан страдања припадника ВРС на Жепи, Обиљежавању одбране сарајевско-романијске регије и обиљежавању страдања срба у Сребреници и Братунцу.

12.јуна смо учествовали на трећем сусрету добровољних давалаца крви који се ове године одржао у Требињу.
14.,15. и 16. јуна 2010. године смо, као санитетско обезбјеђење, учествовали на "КИДС" фестивалу који се седми пут по реду организује у Сарајеву. 

У периоду од 8.-11.јула.2010. године у Београду је одржано Европско такмичење у пружању прве помоци, захваљујући ЦКРС три наша члана су имала могућност да посјете ово такмичење и виде како раде најбоље европске екипе.

Једанаест чланова Омладинског клуба ООЦК Пале је у периоду од 20.-29.јула боравило на омладинском кампу ЦКРС "Балкана" који се већ тринести пут организује на истоименом језеру код Мркоњић Града. Клуб је имао успјешан наступ на овом кампу, поред тога што су два инструктора били из нашег клуба, на кампу је још пет чланова клуба добило дипломе инструктора. 
Такође смо у периоду од 27-29.08. учествовали на 14. Сусретима младих Републике Српске који су ове године организовани у Бијељини.

Поред ових клуб је имао још низ активности као што су: предавања о покрету црвеног крста, обиљежавање традиционалних датума у ЦК (дан борбе против ТБ, дан и недјеља ЦК...), предавања о "свињском" грипу, сарадња са другим организацијама на подручију Пала и РС, санитетско обезбјеђење утакмица ФК Романија и др.

Недјељу дјетета смо обиљежили кроз двије акције:
-  Посјетом удружењу за помоћ дјеци и омладини са посебним потребама "Сунце"
- Контролом садржаја комплета прве помоћи у возилима на пункту у сарадњи са припадницима МУП-а

18. септембра на градској променади Омладински клуб Црвеног крста Пале је поводом "Недјеље борбе против туберкулозе" организовао показну вјежбу из познавања прве помоћи. Овде су грађани имали прилику да се упознају са радом Црвеног крста и да придонесу обиљежавању овог датума донирајући новац за лијечење обољелих.   

Данијела Јелић, Наташа Газивода, Николина Полимац, Теодор Савић, Зорана Симић и Слађана Пророк одржали су низ предавања о  у Средњошколском центру "Пале" о

Крај успјешне године обиљежила је акција "Пакетић за љепши осмијех" у  којој је прикупљено и подјељено  преко 150 пакетића социјално угроженој дјеци и дјеци и дјеци са посебним потребама.






Нема коментара:

Постави коментар