11 март, 2011

Све више угрожених, а Црвени крст све немоћнији


Општинска организација Црвеног крста /ОО ЦК/ Пале упутила је данас апел свим хуманим људима да пруже помоћ социјално угроженом становништву ове општине, јер је ова организација све мање у могућности да помогне својим корисницима.

Предсједница ОО ЦК Пале Милена Попадић рекла је данас да је због тешке економске ситуације, те укидања хуманитарне помоћи међународних организаија, ЦК Пале одлучио упутити апел свим грађанима како би се на било који начин и било којом врстом помоћи, изашло у сусрет унесрећеним
грађанима.

Она је на округлом столу о социјално-хуманитарној проблематици, истакла да ова организација прошле године није добила ниједан пакет, нити иједну марку од било које међународне хуманитарне организација.

"Због укидања помоћи међународних хуманитаних организација која је у ратном и послијератном периоду много значила, Општинска организација Пале све мање има хуманитарне помоћи, што значи да су магацини наше организације скоро празни, а потреба је све више'', рекла је Попадић.

Она је појаснила да је због тешке економске ситуације дио средстава који ОО ЦК Пале добија из буџета општине Пале сваког дана све мањи, те да је ове године предвиђено свега 12.000 КМ.

"Ми нисмо у ситуацији да пружимо помоћ социјално угроженом становништву и суочени са таквом ситуацијом одлучили смо да упутимо апел хуманим људима, да пруже било какву врсту помоћи Општинској организацији, односно њеним крајњим корисницима'', рекла је Попадић.

Она је навела да додатни проблем у финансирању ове организације представља и смањење прихода од обуке кандидата који полажу возачки испит, у првој помоћи.

''Финансијски план за 2010. годину је био 50.000 КМ, а остварили смо 34.000 КМ, што је огромна разлика у планираном и извршеном буџету. Разлог томе је и смањење донације из Општинског буџета, али и смањење прилива средстава које ОО ЦК Пале највећим дијелом остварјује из полагања прве помоћи кандидата за возачки испит, којих је све мање због тешке економске ситације која увелико утиче на могућност полагања возачких испита'', рекла је Попадић.

Представница Центра за социјални рад Пале Нада Глуховић рекла је да Центар за социјални рад на евиденцији има 13-оро дјеце без родитељског старања, око 55 корисника сталне новчане помоћи и негдје између 170 и 180 корисника туђе његе и помоћи.

Потпредсједник Црвеног крста Пале Момо Шкиљевић навео је да у овој акцији прикупљања помоћи чији је мото ''Оно што другима чинимо и дајемо не осиромашује нас - већ нас чини богатијим и срећнијим'', планирају да сачине списак неколико категорија социјало угроженог становништва.

"Када скупимо десет пакета кренућемо са њиховом подјелом, а имамо договор и са Клубом младих Црвенок крста Пале да у тржним центрима поставимо корпе гдје грађани могу убацивати храну од које ћемо направити пакете за социјално угрожено становништво'', рекао је Шкиљевић.

Према подацима ОО ЦК Пале, на подручју општине Пале има око 2 000 социјално угрожених лица.


Верификован финансијски план за ову годину

Скупштина Општинске организације Црвеног крста Пале верификовала је данас финансијски план за 2011. годину у износу од 35.000 КМ.

Предсједник ОО ЦК Пале Милена Попадић рекла је Срни да су најважнија питања којима се овај одбор бавио у протеклој години социјално-хуманитарне дјелатности, рад омладине и подмлатка, здравствена заштита, служба тражења, те припреме за евентуалне природне катастрофе.

На данашњој сједници усвојен је извјештај о раду и финансијски извјештај за 2010. годину, извјештај надзорног одбора, као и план и програм рада за 2011. годину.

Попадићева је похвалила рад омладине и подмлатка Црвеног крста Пале, наводећи да ЦК Пале прошле године није имао никакву помоћ међународних организација.

Она је додала да је ОО ЦК Пале у прошлој години, захваљујући Црвеном крсту Републике Српске, и из својих скромних могућности успио да пружи око 1 200 услуга - у храни, хигијенским потрепштинама, пеленама за непокретне, гадероби и другим врстама хуманитарне робе.

Попадићева је напоменула да су стварне потребе много веће.


Нема коментара:

Постави коментар