06 јул, 2011

Завршен четврти циклус пројекта: Црвени крст у акцији - Промоција хуманих вриједности (ЦКА-ПХВ)



Радионице су водили тренери у инструктори уз помоћ дисеминатора из Друштва Црвеног крста Босне и Херцеговине, Међународног комитета Црвеног крста и ентитетских организација. Примарни циљ радионица је био показати учесницима како израдити и документовати мале пројекте у својој заједници и приближити им хумане вриједности на којима почива Црвени крст. Након успијешно завршеног првог дијела циклуса одржани су евалуацијски састанци на којима су оцјењени пристигли пројекти.
Омладински клуб Црвеног крста Пале је аплицирао два пројекта "Заштитимо наше шуме" и "Помозимо младима да раде". 

"Заштитимо наше шуме" је еколошки пројекат од користи за ширу заједницу чији је задатак био да се подигне еколошка свијест грађана Пала о заштити шума и животне средине уопште. Пројекат је обухватао акцију пошумљавања, информисање  младих о еколошки прихватљивом понашању, апеловање на грађане о савјесном еколошком понашању те веома битно чишћење излетишта Голи Коран. Овај пројекат има дугорочни ефекат. Млади су засадили 1500 садница смрче. 
Пројекат је оцијењенен фазом (5) и пратећим параметрима: + за идеју, + за документовање, + за истраживање, + за акцију и + за ефекат. 
Израдили су га: Наташа Газивода, Невена Газивода и Теодор Савић.


Други пројекат "Помозимо младима да раде" подразумјева идеју младих људи да се изврши обнова и реконструкција просторија за рад омладинских организација у склопу ООЦК Пале. Проведено је истраживање уз ангажман професионалне грађевинске фирме из Пала. Због мањка финансијских средстава пројекат је није коначан и његова успјешна реализација ће ускоро да услиједи. 
Пројекат је оцијењен фазом 3 и пратећим параметрима + за идеју, + за истраживање, + за документовање и + за акцију. Израдили су га: Ирена Сташевић и Ања Грујић.  


Пројекат "Заштитимо наше шуме" је добио највећу оцјену међу 16 пројеката из 9 градова. Завршна радионица је одржана у периоду од 2. до 5. јула 2011. године на Јахорини. На радионици је учествовало 25 полазника, а водили су је тренери (4) и инструктори (6) са уводних радионица ЦКА-ПХВ уз помоћ и подршку особа одговорних за дисеминацију. На завршног радионици су млади људи били у прилици да детаљније разговарају о пројектима, њиховој свеукупној реализацији али и стећи нова знања о култури као систему вриједности, комуникацијским техникама те утврдити постојећа знања  о познавању покрета Црвеног крста/крижа. Учесници пројекта су имали и забавно-едукативни програм који су сами осмишљавали и реализовали.







Нема коментара:

Постави коментар