28 јун, 2011

Вишеград 28.6.2011.






Видовдан није само духовни празник, већ и етичко-морално oпредјељење, национално завјештање и порука из прошлости. Баш на овај дан је четворо чланова Омладинског клуба Црвеног крста Пале са Службом тражења Црвеног крста Републике Српске кренуло на једнодневни пут. Како смо се удаљавали од нашег малог краја сунце је полако извиривало иза Новакове Романије. 





Стигавши у Вишеград упутили смо се у храм Успења пресвете Богородице у Добруну гдје је митрополит дабробосански Николај уз седам свештеника и монаха служио архијерејску литургију. У току литургије служен је и парастос свим изгинулим српским јунацима од Косовских дана па до данас. Представници Омладинског клуба Црвеног крста Пале су ујутро прислужили свијеће палим борцима у претходном рату. Изнад нас се појавио хеликоптер предсједника Републике Српске који је дошао да присуствује овом догађају. Митрополит Николај га је дочекао са нестрпљењем и почео је свечани ручак и обиљежавање славе. А ми смо се упутили даље ка граду да направимо кратку паузу.



















Дошли смо у тренутак када је свечано обиљежен почетак радова на изградњи "Андрићграда" - града у камену који ће бити изграђен по идеји прослављеног српског редитеља Емира Кустурице. Догађају су присуствовали многи високи званичници Републике Српске, а овом приликом био је приређен и свечани програм. Град би требао бити завршен 2014. године.


Након полагања камена темељца обишли смо многе знаменитости града Вишеграда. Живот је несхватљиво чудо, јер се непрестално троши и осипа, а ипак траје и чврсто стоји као "На Дрини ћуприја", коју смо обишли овом приликом. Сунце је полако почело да залази иза хоризонта, а ми смо се морали упутити назад ка Палама.
  




Нема коментара:

Постави коментар